Tuesday, 5 June 2018

Menu Berbuka Random ~


Sepanjang bulan puasa ni, seingat aku baru dua hari jer kami beli lauk dari bazar Ramadhan di rumah kami itupun sebab Ikram teringin ayam percik. Balik kampung minggu lepas sekali je membeli di bazar. Ni bab lauk la kalau kuih tu boleh kata seminggu 2 ke 3 kali membeli air soya dan murtabak kadang-kadang lepat pisang dan tahun ni anak2 suka sangat apam coklat hehe..


Ada sekali abah dia pulak teringin nak makan gulai kambing mamak di kedai depan rumah kami yang baru dibuka tak sampai sebulan pun. Ini bukan kedai mamak macam kat bandar yang selalu masuk paper tu ok tapi lebih kepada kedai makan tepi jalan cumanya bukan jual nasi campur. Sedap juga patutlah ramai juga yang singgah membeli.


Hari ni aku just nk update menu berbuka sepanjang minggu lepas dan awal minggu ni. setakat ni belum ada menu2 bombastik macam ayam kenny rogers ke atau nasi mandy ke haha.. selalu blurrr je nak masak apa.


Mi @ Mee Sanggul
masak waktu petang sebelum berbuka tapi dimakan waktu Sahur. ok jugak sahur mee..


Ayam Goreng ala Mamak
sorry gambar gelap.. next time nak goreng ayam yang dah perap je takmo salut tepung pulak..


Cucur Udang @  Taugeh hehehe..
sengaja nak gunakan kuah kacang yang masih ada. 
Dalam freeze pun masih ada lagi kuah kacang ni 😅


Kubis Goreng Telur 
ni angah yang nak.


Sambal Buah Macang
ofismate bawak buah macang beberapa biji. aku amik sebiji ja untuk buat sambal. 1 biji cukuple untuk stok 3 hari hehe


Sup Ayam 
all time favourite anak-anak.


Tomyam Ayam
Seingat aku semenjak dulu lagi aku tak pernah masak tomyam. Sebab tomyam bukan favourite aku dan sekarang my husben. Bulan puasa ni masak jugaklah resepi ni sebab tak pernah cuba pon memasak tomyam. 


Petang ni korang dah plan ke nak masak apa? 😊petang ni aku rasa macam nak buat lagi tomyam ayam tu sebab cepat dan nak buat sambal ayam Angah minta semalam. Lepastu telur dadar atau telur mata. Jadilah.. kalau sempat, nak buat ketayap sebab inti dah ada. in shaa Allah.


Harini aku terpaksa cuti sebab Eshan demam dan terkena ulser di mulut dan lidah. Pagi tadi aku dah pergi amik ubat kt klinik kesihatan sekali dengan checkup bulanan. Mujur habis awal kat situ dalam pukul 10. Hopefully esok Eshan recover lah. Amin.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...