Ads Top

Tongkeng Goreng Kunyit dengan Sayur Kacang Buncis


Dalam minggu lepas, aku terbaca post resepi dalam blog Azie Kitchen iaitu resepi ayam goreng kunyit. Dalam resepi tu kak Azie menggunakan bahagian tongkeng ayam berbanding isi ayam yang selalu digunakan dalam kebanyakan resepi. Memang selalu kita jumpa resepi macam ni yang menggunakan bahagian isi ayam, kan? 



Macam aku pun sama. Aku lebih kerap menggunakan bahagian isi ayam macam orang lain buat juga. Jadi apabila terbaca post kak Azie menggunakan tongkeng ayam, baru aku teringat yang aku ada membeli tongkeng ayam masa dapat gaji bulan lepas. Masa tu aku dengan anak-anak pergi Pasaraya nak beli biskut dan barang makan dekat anak aku yang tinggal dekat asrama tu. 



Tongkeng Goreng Kunyit dengan Sayur Kacang Buncis



Disebabkan teringin nak makan Tongkeng, jadi aku pergi cari dekat bahagian barang basah, alhamdulillah ada. Jadi beli lah sikit. Tapi disebabkan aku tak tahu nak masak apa, jadi tongkeng tu masih tak terusik dalam peti beku. Sebenarnya teringin nak makan lauk Tongkeng sejak dari bulan lepas lagi. Tapi suami cakap dekat pasar malam tak nampak orang jual.



Serius memang aku tak pasti nak buat apa dengan tongkeng tu. Yang aku tahu buat sambal tumis goreng kering-kering kalau ada tongkeng ayam. Tapi macam bosan pulak nak buat resepi yang sama sahaja setiap kali ada tongkeng dalam stok. Jadi bila ternampak post resepi dari kak Azie tu, terus aku dapat idea nak masak lauk kacang buncis goreng tongkeng ayam ni kelmarin dulu. Cuma dalam resepi ni aku gunakan kacang buncis berbanding kacang panjang. Jom tengok resepi yang murah, mudah dan sedap serta mengenyangkan ini.




Tongkeng Goreng Kunyit dengan Sayur Kacang Buncis


Bahan - bahan :

Tongkeng Ayam - digoreng dan ketepikan.
Tauhu - potong 6 bahagian kemudian digoreng dan diketepikan.
Bawang besar
Bawang putih
Kacang buncis - potong serong
Cili merah - dipotong serong
Carrot - potong kecil
Serbuk kunyit
Garam dan Gula
Sos tiram


Cara - cara memasak :

1.   Tumis bawang besar dan bawang putih.

2.   Masukkan carrot dan kacau sampai lembut sedikit.

3.   Masukkan kacang buncis, serbuk kunyit dan cili merah

4.   Masukkan sos tiram, gula dan garam.

5.   Akhir sekali masukkan tongkeng ayam dan tauhu. Kacau rata. Siap.

 

Tiada ulasan:

Terima kasih sudi komen entri ni.

Dikuasakan oleh Blogger.